NEO-bloggen: Schweiz slår tillbaka i skattekonflikten med Tyskland

Konflikten mellan Schweiz och Tyskland om bankhemligheter går vidare. Tyska politiker har köpt och är nu på väg att köpa ännu mer stulna bankdata om tyskars bankkonton i Schweiz. För tio år sedan var det flera skandaler i Tyskland med svarta pengar inom CDU och SPD som gömts i Schweiz och Liechtenstein. En av de inblandade då var nuvarande finansministern Schäuble.
Konflikten mellan Schweiz och Tyskland om bankhemligheter går vidare. Tyska politiker har köpt och är nu på väg att köpa ännu mer stulna bankdata om tyskars bankkonton i Schweiz. För tio år sedan var det flera skandaler i Tyskland med svarta pengar inom CDU och SPD som gömts i Schweiz och Liechtenstein. En av de inblandade då var nuvarande finansministern Schäuble.

Några försök att lyfta bankhemligheter i Liechtenstein eller Schweiz gjordes inte av de tyska politikerna när de var de själva som var inblandade. Det är sannolikt att myndigheterna i Schweiz hade kunnat medverka till att få fram uppgifter eftersom det då handlade om pengar förvärvade i samband med allvarlig brottslighet korruption.

Enligt Der Spiegel kommer nu ett motdrag från Schweiz. Alfred Heer är SVP-politiker från Zürich och ordförande i Schwiziska skattebetalarföreningen. Enligt Heer kan Schweiz svara med att publicera namn på alla tyskar med offentliga uppdrag som har konton i Schweiz om Tyskland köper stulna bankdata kan Schweiz (Se Der Spiegel 2010-02-13).

Eftersom svarta partikassor länge varit legio i Tyskland finns det nog många politiker som är oroade över hur skattestriden med Schweiz utvecklar sig. Att själva riskera att bli uthängda var nog inte det de väntade sig när de började jaga sina egna medborgare.