Svensk Tidskrift: Friheten i centrum (del av 2012 – så blir det)

”Alles auf links” skrev Der Spiegel häromveckan och syftade på den vänstersväng som skett i tysk politik under året.

Efter finanskrisen har vänstern flyttat fram sina positioner. Kritik mot marknaden har blivit en mittenposition. Vänstern tar mer plats i den tyska debatten och de politiker som tidigare försvarat fria marknader väljer att framställa sig som trygga politiska ledare i kamp mot marknaden.

Tyvärr är det lite si och så med försvaret för marknaden även i Sverige. Det är tacksamt att utnyttja den ekonomiska krisen för att visa politiskt ledarskap. Politiken flyttar fram positionerna på bekostnad av människors frihet.

Jag hoppas därför att 2012 blir året då frihetliga idéer får stå i centrum i svensk debatt. Där människors möjlighet att välja försvaras – inte för att det råkar vara ekonomiskt effektivare – utan för att det har ett värde i sig. För om ingen försvarar den fria marknaden riskerar vi en ordentlig vänstersväng.

Läs hela redaktionens trendspaning här.